Йозеф Стефан привежда първите мерни единици за термална кондукция на газовете

2012-02-21 21:35:00
Йозеф Стефан привежда първите мерни единици за термална кондукция на газовете

Словенско-австрийският  физик и  математик,   Йозеф Стефан, е роден  през 1835 година  в пограничното село Свети Петър до Клагенфурд, в Австро-Унгария. Завършва гимназия в Клагенфурд и като отличен ученик за известно време се колебае да се присъедини към Бенедиктинския орден.  Скоро, обаче, Стефан изоставя тази идея заради  големия си  интерес към физиката.

Той заминава за Виена през 1853 г., за да изучава математика и физика, където се дипломира през 1857 г. По-късно Стефан преподава физика във Виенския университет. Той е  директор на Института по физика от 1866 г. и вицепрезидент на Виенската академия на науките, както и член на няколко научни института в Европа. Публикувал е над 80 научни статии, главно в бюлетини на Виенската академия на науките и е известен най-вече с откриването на закона за физичната сила през 1879 г.

Като изучавал опитно топлинното лъчение, през 1879 г.  Стефан открил правата пропорционалност между излъчената от едно тяло енергия и четвъртата степен от абсолютната му температура. През 1884 г.  Л. Болцман доказал теоретично тази зависимост, поради което тя носи името закон на Стефан–Болцман. Стефан привежда първите мерни единици за термална кондукция на газовете, получени чрез изпаряване, и освен това изучава дифузията и горещата кондукция при течностите. За трактата си по оптика той получава наградата “Рихард Лийбен” от Университета във Виена.

Като се базират на изчисленията на Йозеф Стефан, съвременните метеоролози са открили поток между водните капчици и ледените кристали, известен днес като Потока на Стефан. Той  решава въпроса, като изчислява колко бързо пласт от лед нараства върху водата. Много важни са откритията му в областта на електромагнитните уравнения, кинетичната теория за горещината и др.

В математиката проблемите на Стефан или задачите на Стефан с подвижна граница са добре познати.

Йозеф Стефан умира във Виена. през 1893 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия