Чарлз Уули - известен английски археолог

2012-02-20 21:19:00
Чарлз Уули  - известен английски археолог

Видният английски археолог  от първата половина на 20-ти век сър Чарлз УУли  е провеждал разкопки на паметници на материалната култура на  Шумер, Древен Египет, Сирия, Нубия и древна Анатолия.

Уули е роден на 17 април 1880 година в Лондон. Завършил е Оксфордския университет, след което през 1907-1912 г.  взел участие в британските археологически експедиции в Нубия и Египет,  а през 1912-14 г.  и през 1919 г.  -  в разкопките на град Каркемиш на Ефрат.  През 1921-22 г. Уули станал ръководител на разкопките на някогашната столица на фараона на
Ехнатон, Ахенатон , близо до Тел-ел-Амарни. От 1922 г. Уули ръководи работите на британско-американската археологическа експедиция в Ур, продължила до 1934 г. По време на тези разкопки бил открит зикуратът в Ур и ред важни паметници от периода на I-ва до III-та династия на Ур, а също от времената на Сарагон I.

Открити са също ранния архив на храмовия комплекс, царските гробници от I-ва  династия на Ур, най-древните музикални инструменти, няколко шумерски храма, архивът на царския комплекс от периода   на III-та династия на Ур и множество надписи, в частнос,м Урския стандарт.


За най-важното откритие в Ур научната общност признала намерените през 1927-1928 г. шестнадесет царски погребения от I-ва династия на Ур с намерените в тях комплекси с многочислени човешки жертвоприношения.

Благодарение на археоложките работи на Уули,  в Ур била реконструирана историята и всекидневния живот в най-големия шумерски град-държава. Именно благодарение на неговите трудове започнало систематично изучаване на шумерското общество. Приема се, че Уули донякъде е преувеличил значението на шумерската цивилизация за района на Близкия Изток, считайки я в известна степен за родоначалник на египетската, а в описанието на обществения строй на ранните държави в Месопотамия допускал известна идеализация. До Втората световна война, както и след това,  в периодите 1936-1939 г. и 1946-1949 г. Леонард Уули разкопавал руините на древния морейски град Алалах в Турция.

Леонард Уули умира на 20 февруари 1960 година в Лондон.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия