Първата дълговременно обитаема станция 'Мир'

2012-02-19 23:16:00
Първата дълговременно обитаема станция  'Мир'

Руската орбитална станция ‘Мир’ е първата дълговременно обитаема станция и първата от ‘второто поколение космически станции’, реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Станцията представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс.
Изстреляна e на 19 февруари 1986 година и е приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан.

През 1976 година Конструкторското бюро Енергия прави предложение за създаване на усъвършенствани дълговременни орбитални станции. Предварителният проект започва през август 1978 г.,   а през февруари 1979 г. -  същинската работа по създаването на орбиталната станция от ново поколение -  централния й  блок, бордово и научно оборудване. В началото на 1984 година  ресурсите на проекта са пренасочени към програмата ‘Буран’ и работата по ‘Мир’ практически замира. По-късно проектът отново е задвижен.

Централният модул на станцията е изведен в околоземна орбита на 19 февруари 1986 година.  През следващите 10 години са изстреляни и скачени още шест модула.

От 1995 година  станцията започват да посещават и международни екипажи. От общо 15-те последвали експедиции, 14 са с участие на космонавти от Сирия, България, Афганистан, Франция, Япония, Великобританив и др.

Към края на 90-те години на станцията започват да възникват множество проблеми с различни прибори и системи. Правителството на Русия взема решение да изведе от орбита и приводни станцията, позовавайки се на високите разходи за поддръжка. На 23 март 2001 година, след като е надхвърлила трикратно проектния си живот, станцията  ‘Мир’ е приводнена в южната част на Тихия океан до островите Фиджи.

Общо на станцията са работили 104 космонавти от 12 страни.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия