19 евруари 1886 година - Бъкурещки договор

2012-02-19 23:09:00
19 евруари 1886 година - Бъкурещки договор

Мирният договор, подписан между България и Сърбия на 19 февруари 1886 година , е наречен Букурещки договор. Той е подписан  в присъствието на турския пратеник Абдулах Меджид паша.

 
От българска страна договорът е пописан от Иван Гешов,  директор на Българската народна банка, а от сръбска -  Чедомил Миятович,  посланик на Сърбия в Лондон. С договора официално приключва Сръбско-българската война от 1885 година. Единственият негов член постановява, че се възстановява мирът между двете страни. Границите не се променят, а остават такива, каквито са били отпреди войната. Предложението на Меджид паша в договора да бъде включена и думата приятелство не е прието от сръбската страна.

Независимо от военната победа на България,  Великите сили  не се съгласяват с териториални промени в полза на българите. Въпреки това договорът укрепва Съединението на Княжество България и източна Румелия.

 

Единственото съдържание на договора е следното: ‘Мирът между Кралство Сърбия и Княжество България се възстановява от деня на подписването на настоящия договор’.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия