Йохан Готлиб Георги изучава Европейска Русия и Сибир

2012-02-18 16:26:00
Йохан Готлиб Георги изучава Европейска Русия и Сибир

Немският  медик, химик, натуралист, етнограф и  пътешественик, Йохан Готлиб Георги , е професор по минералогия и академик от Руската Имперска Академия на науките и художествата.

Георги е роден на  31 декември 1729 година в селцето Ваххолцхаген,  Померания /дн. провинция Бранденбург, Германия в семейство на свещеник. Начално образования получава вкъщи, завършва общообразователното училище в Щетин и след завършването му заминава за Швеция,  където изучава медицина в университета в Упсала, от който излиза със степен доктор по медицина.

След дипломирането  Георги  се завръща в Померания и няколко години се занимава с фармация.

През 1769 година Георги е  поканен от Руската Имперска Академия на науките да участва в "академична" експедиция за изучаване на Европейска Русия и Сибир.


От 1770 до 1774 г. той  изследва югоизточната част на Европейска Русия и Сибир, Оренбургския край, Общия Сирт и Прикаспийските степи, Алтай, Забайкалието и  съставя карта на езерото Байкал,  като пръв изказва предположението за тектонския му произход.

През лятото на 1772  г. Георги описва над 900 км от крайбрежието на Байкал. През пролетта и лятото на 1773  г. изследва около 800 км от западните склонове на Урал до Оренбург., а през есента на 1774  г. се завръща в Санкт Петербург.

По време на своето четиригодишно пътешествие Георги събира огромно количество научни сведения за природата, ландшафта, полезните изкопаеми, климата и народите на Западен Сибир, прави множество портретни и пейзажни картини. През 1775  г. той започва да ги издава във вид на списание, а по-късно от 1776 до 1780 г.  от събраните материали от него и от другите участници в "академичните" експедиции издава голям труд.

През 1776 г.  Георги е назначен за професор по химия в Академията на науките. През 1781 г. завежда академичната химическа лаборатория. Занимава се с медицинска практика и се счита за един от най-добрите медици по това време в Санкт Петербург.

През 1783  г. той е избран за академик в катедрата по химия. През тези години Георги прави интересно описание на флората на Петербургска губерния и първо фундаментално описание на самия град, което излиза на немски език през 1790  г., а по-късно е преведено на руски.

Йохан Готлиб Георги умира  на 27 октомври 1802 година в  Санкт Петербург.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия