Йоханес Ребман открива масива Килиманджаро

Немският мисионер и  пътешественик, Йоханес Ребман,  е роден  на 16 януари 1820 година в Герлинген, Вюртенберг, в семейството на  производител на вино. През 1839  година то

2012-02-16 20:55:00
Йоханес Ребман открива масива Килиманджаро

Немският мисионер и  пътешественик, Йоханес Ребман,  е роден  на 16 януари 1820 година в Герлинген, Вюртенберг, в семейството на  производител на вино. През 1839  година той постъпва в "Църковното мисионерско дружество" в Базел,  а  през 1844  година заминава за мисията на дружеството в Лондон.

През 1846 година  Ребман,  заедно с друг мисионер - Якоб Ерхард, е командирован от дружеството в мисионерската станция в  Момбаса /Кения/,  в помощ  на  Йохан Крапф,  който основава мисията през 1844 г.

С пристигането си в мисията,  освен с религиозна пропаганда,  те се занимават с изучаване на езиците и етническите особености на местното население и проявяват немалък интерес и към географските  територии. Тук,  в Източна Африка, Ребман пребивава почти 30 години,  до 1875 г. - година преди смъртта си.

През 1847 г.  от Момбаса  Ребман достига на запад до масива Касигао. През следващата година той се отправя далеч на запад в областта на племето джага (ваджага), за да види голямата планина, за която разказват местните жители.

На 11 май 1848  г. Ребман открива масива Килиманджаро с увенчания с вечни снегове угаснал вулкан Килиманджаро. Той достига до подножието на планината, но не успява да я разгледа добре, защото върхът е постоянно обвит в облаци. По време на второто си пътешествие в края на 1848 и началото на 1849  година, Ребман отново пребивава на южните склонове на планината и, възползвайки се от хубавото време, си съставя по-пълна представа за планинския масив.

Географските заслуги на немските мисионери не се изчерпват само с техните лични изследователски пътешествия. Още по-интересна за съвременниците им се оказва информацията събрана от тях за вътрешните райони на континента, получена от арабо-суахилските търговци. На основата на събраните сведения и на материалите събрани от тях,  Ребман и Ерхард съставят карта на Източна Африка, съпроводена с пояснителен текст, която публикуват през 1856  г. в изданията на Август Петерман. Издадената карта е предпоставка за по-нататъшните активни изследвания предприети в тази част на континента и откриването на големите африкански езера и изворите на Нил.

Ребман умира на 4 октомври 1876 година в Корнтал, Германия. Неговото име носи ледник на върха на Килиманджаро.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия