Полярният изследовател Пьотр Анжу

2012-02-15 22:45:00
Полярният изследовател Пьотр Анжу

Руският адмирал Пьотър Анжу е полярен изследовател.

Анжу е роден на 15 февруари  1797 година  във Вишний Волочек, Русия.  Френската фамилия идва от дядо му, който бил французин. Баща му пък  бил медицински работник. През 1815  година Анжу завършва Морския кадетски корпус с чин мичман.

На 1 януари 1820 година  Анжу е произведен в лейтенант и назначен за началник на Уст-Янската полярна експедиция 1820-1824 г.

През 1821-1823 година  заедно с щурмана Пьотър Иванович Илин, Анжу  изследва и съставя карта на северния бряг на Сибир  между устията на реките Оленьок и Индигирка и Новосибирските острови.  За повече от две години той  изминава през зимните месеци с кучешки впрягове около 10 хил. км, а през летните – на коне или лодки над 4 хил. км. Открива северния бряг на остров Котелни и на север от него  -  остров Фигурин на 23 март 1822 г.

На базата на астрономически определени пунктове  Анжу картира северното крайбрежие на Сибир  между устията на реките Индигирка и Оленьок  и доказва, че северно от Новосибирските острови не съществува земя. За проявения героизъм при изследването на крайбрежието на Сибир Анжу е повишен в звание капитан-лейтенант.

През 1825-1826 г.  той  участва във военната експедиция на полковник Фьодор  Берг, по време на която извършва барометрична нивелация между Каспийско и Аралско море, с цел проектирането и построяването на канал между двете морета.

През лятото на 1827 г. Анжу служи на кораба ‘Гангут’ като помощник капитан и ръководейки  корабната артилерия участва в знаменитото Наваринско сражение  на 21 декември 1827 г.

През 1844 година Анжу  напуска военна служба и се отдава на административна дейност. По време на административната си служба  той заема различни длъжности, като от 1860 г.  до смъртта си е член на съвета на Министерството на държавните имущества.

Анжу умира на 12 октомври 1869 година в Санкт Петербург. Неговото име носят група острови, полуостров и нос в Новосибирските острови.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия