Николай Басов - един от създателите на квантовата електроника

2012-02-11 20:45:00
Николай Басов - един от създателите на квантовата електроника

 

Руският физик  Николай Басов е роден на 14 декември 1922 година в Усман, Русия. Той е  един от създателите на квантовата електроника. Завършва Московския инженерно-физически институт и  работи в Физическия институт към АН на СССР, завежда лаборатория по квантова радиофизика, от 1973 г.  е негов директор, от 1963 г. е  професор в Московския инжинерно-физически институт.

 

Научните трудове  на Басов  са в различни области на квантовата радиофизика и нейните приложения.  Той открива принципа на генерация и усилване на излъчването от квантово системи, разработва физическите основи на стандартите за честота, изказва много идеи в областта на полупроводниковите квантови генератори, изследва формирането и усилването на мощни светлинни импулси, както и взаимодействието на мощно светлинно лъчение с вещество, разработва лазарен метод за нагряване на плазмата за управляем термоядрен синтез, извършва значителен цикъл от изследвания по мощни газови квантови генератори, химически лазери, предлага нови идеи за използването на лазерите в оптоелектрониката.

 

Басов, заедно с А. Прохоров,  създава през 1954 година  първия квантов генератор на базата на сноп от амонячни молекули, а през 1955 г. предлага метод с използването на три енергетични нива за създаване на неравновесни квантови системи, широко използван в квантовите генератори и усилватели в радио и оптичния диапазон. С тези работи, а също и с изследванията на американския физик Ч. Танус се поставя началото на развитието на ново научно направление – квантовата електроника. За работите, посветени на квантовите генератори, Басов и Прохоров са удостоени през 1959 г. с Ленинска награда, а през 1964 г. на тях и Ч. Танус е  присъдена Нобелова награда  за фундаменталните изследвания в областта на квантовата радиофизика, довели до възможността да се създадат генератори и усилватели от нов тип – мазери и лазери.  През 1957 г. Басов изказва идеята за използване на полупроводници в лазерите.  Той разработва методи за създаване на различни типове полупроводникови лазери.

 

През 1961 г. Басов обръща внимание на възможността за използуване на лазерите в термоядрения синтез и следващите му работи довеждат до създаването на ново направление в проблема за управляемите термоядрени реакции – методите на лазерния термоядрен синтез. През 1963 г. обосновава нови методи за топлинно възбуждане на лазерни системи, малко по-късно започва цикъл от изследвания върху химическите квантови генератори и  изследва стимулирането на химичните реакции с лазерно лъчение.

 

Николай Басов умира на 1 юли 2001 година.




Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия