Константин Босилков - организатор на Кресненско-Разложкото въстание

2012-02-11 20:25:00
Константин Босилков - организатор на Кресненско-Разложкото въстание

Българският революционер и просветен деец, Константин Босилков, е организатор на Кресненско-Разложкото въстание.

Босилков е роден  в Копривщица на 17 март 1842 година. Учи в родния си град и в Пловдивското централно училище. През 1863-1864 година  той учителства в София. През  1867 година става главен български учител във Велес и  управител на клона на книжарницата на Христо Г. Данов.  Той пътува из Македония и снабдява училищата с български книги. От 1872 до 1876 година  Босилков  е  учител в Горна Джумая /дн. Благоевград/, където заедно с Арсени Костенцев отваря книжарница.

През 1873 година Босилков  е делегат на епархийския учителски събор в Самоков, а през 1876 г.   влиза в революционния комитет, подготвящ въстание в Горноджумайско. След Освобождението Босилков става председател на комитета „Единство“ в Горна Джумая, който подготвя Кресненско-Разложкото въстание.

След въстанието през 1879 година той  се мести в София, където работи в министерството на финансите.

Босилков умира  на 24 януари 1919 година в София. За него видният български историк професор Георги Кацаров пише:’Босилков бе човек, който се отличаваше с твърда воля и безукорен характер. Калѐн още от младини в несгодите на живота, издигнал се изключително със собствен труд, той не се плашеше от никакви мъчнотии. Всяка възложена му работа е изпълнявал с постоянство и точност. Не обичаше да говори за себе си и за своите дела, като смяташе, че всякога е изпълнявал добросъвестно своя дълг към отечеството и обществото, към семейството и близките.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия