Полярният изследовател Ерих фон Дригалски

2012-02-11 18:43:00
Полярният изследовател Ерих фон Дригалски

Немският географ и  геофизик, Ерих фон Дригалски, е  полярен изследовател.
Той е роден на 9 февруари 1865 година в Кьонигсберг . През 1882  г. Дригалски се записва да учи  математика и физика в университета в родния си град,  където завършва един семестър и се прехвърля в университета в Бон, в специалност география . Следвайки своя преподавател фон Рихтхофен, Дригалски  се премества заедно с него в университета в Лайпциг, а след това и в Берлин. Дригалски завършва през 1887 г.  и до 1891-та  е асистент едновременно в геодезическия институт и Централното управление по международна геодезия в Берлин.

В периода 1891-93 година  Дригалски възглавява две експедиции към западните брегове на Гренландия за изследване на континенталния лед и същевременно извършва геофизични и географски изследвания. През 1898-1899 г. той  е преподавател по география и геофизика в Берлинския университет.

През 1898  г. Дригалски е назначен за ръководител на първата германска антарктическа експедиция на кораба "Гаус", която включва 32-ма участници, в т.ч. още петима учени, освен него,  по медицина, бактериология и геомагнетизъм и метеорология, геология и химия и ботаника и зоология. Корабът "Гаус" е специално пригоден за плаване в ледови условия.

Експедицията напуска Кил  на 11 август 1901 г. , на 22 ноември достига Кейптаун, а на 21 февруари 1902 г.  - бреговете на Антарктида, които Дригалски назовава Земя  Вилхелм II.  Корабът е обкръжен от ледове и в края на февруари окончателно попада в леден плен и зимуването става неизбежно. Все пак ситуацията е рационално използвана за изпълнение на набелязаната обширна програма за научни изследвания. През март е открит конусът на изгасналия вулкан Гаус и участниците в експедицията детайлно изследват планината и обкръжаващите я ледници. Открити са още Западния шелфов ледник и залива Позадовски.  По време на едногодишното присъствие на експедицията в ледовете,  учените на борда на кораба провеждат географски, геофизични, геохимични и зооложки изследвания, които след това са издадени в труд от 22 тома. На 29 март 1902 г. , с балон,  Дригалски се издига на 500 м височина и изследва част от бреговата ивица.

Преди достигането на Антарктида,  на о-вите Кергелен е оставена работна група от пет човека, която през цялото време от пребиваването на "Гаус" в ледовете,  извършва метеорологични, геомагнитни и ботанически изследвания. На 8 февруари 1903 г.  след като разпръскват огромно количество пепел по леда около кораба, изследователите успяват да се освободят от ледения плен, на 16 март вече са в чисти води, на 9 юни напускат Кейптаун,  а на 23 ноември 1903 г.  експедицията се завръща в Кил.

През 1906 г.  Дригалски е назначен за професор по география и геофизика в университета в Мюнхен - тази длъжност той  заема до смъртта си.  Изследователят основава катедра по география в университета и е неин ръководител. През 1934 г. той се пенсионира. Умира на 10 януари 1949 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия