Учредителното събрание в Търново

2012-02-10 22:17:00
Учредителното събрание в Търново

Първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество, Учредителното събрание в Търново, е създадено  на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя и е просъществувало от 10 февруари  до 16 април  1879 година.

Съставът на Учредителното събрание е от  229 български народни представители,  избрани от гражданите, назначени от Временото руско управление. Задачата  му  е да бъде изработен  основният закон на Княжество България. Събранието е открито  от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.

Председател на Учредителното събрание  е първият български  екзарх Антим I.  Оформят се и работят две политически групи, които поставят основата на първите политическите партии - либералната и консервативната. Събранието обсъжда и приема с изменения проекта за основен закон създаден от руския юрист Сергей Лукиянов. По време на заседанията се водят сериозни спорове за характера на основния закон и най-вече за съотношението между правата на гражданите и държавния глава.

За да подчертае стремежа на българския народ към действителна независимост, събранието обсъжда не Органически устав  /символ на зависимост /, а Конституция /символ на независимост /. Той приема основния закон - Търновската конституция,  на 16 април 1879 г.  Подписана е от всички народни представители.

Конституцията определя държавното устройство, правата и свободите на българските граждани в новата държава Княжество България.  Държавата е определена  от Търновската конституция като наследствена конституционна монархия зависима от Османската империя. Утвърждава  се принципа на разделяне на властта  - държавен глава /княз/, законодателна /Обикновено и Велико народно събрание/, изпълнителна / Министерски съвет / и съдебна

/съд /.

Наред с демократичните права на гражданите, Търновската конституция предоставя на държавния глава значителна власт и контрол. След нейното приемане Учредителното събрание се саморазпуска.

С известни изменения  Търновската конституция е в сила до 1947 г.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия