Кой е Васил Караконовски?

2012-02-10 22:00:00
Кой е Васил Караконовски?

Българският лекар и общественик, Васил Караконовски е роден  в Ловеч през 1840 година  в семейството на търговец. Първоначално учи  в Ловеч. Със съдействието на чичо си той заминава за Белград, където завършва гимназия, а през 1859 г.  заминава за Русия и с помощта на Славянския благотворителен комитет завършва медицина  Московския университет.

През 1864 г.,  по препоръка на Иван Аксаков и графиня Булдова, Караконовски е назначен за лекар на Руското посолство в Цариград.  Там той установява връзки с посланика граф Игнатиев и печели доверието на дипломатическите среди, както и  благосклонността на турските власти. Подпомага българи за обучение в Русия и укрива  преследвани от турската власт.

Караконовски е лекар на руското консулство в Солун. Той  открито  подкрепя стремежа на българския народ за самостоятелна Българска църква. Работи за преориентирането на руската политика по българския църковен въпрос. За тази дейност е поставен под домашен арест.

По време на Руско-турската война, Караконовски е  на служба в Канцеларията на княз Владимир Черказки и работи за уреждане на гражданските дела в новоосвободените български земи. Той алармира Главния щаб на Руската армия за турските зверства в хода на битката за Ловеч.  Освен това Караконовски работи в канцеларията на руския посланик в Цариград и е управител и лекар в руската болница в града.

Караконовски е народен представител в I-то Велико народно събрание. Той е член на делегацията, която в двореца Ливадия връчва на Александър I Батенберг  акта на Великото народно събрание за избора му за княз на Княжество България.

Васил Караконовски е автор на статии с медицинска тематика във в. „Время“ и преводи от руски език в „Цариградски вестник“. Той дарява на Ловешка община предмети свързани с национално-освободителните борби на българския народ.

Провъзгласен е  за почетен гражданин на Ловеч  на 4 януари 1903 г.   „За заслуги като първенствуващ борец за духовно и политическо освобождение на българския народ“.

Караконовски умира в Цариград на 10 февруари 1905 година. На негово име е наречена улица в родния му град.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия