Хенри Бейтс пръв обяснява научно мимикрията при животните

2012-02-08 21:36:00
Хенри Бейтс  пръв обяснява  научно мимикрията при животните

Английският  естественик и изследовател,  Хенри Бейтс, дава първото научно обяснение на мимикрията*  при животните. Той е известен  със своята експедиция в долината на р. Амазонка, от която се завръща с колекция от над 14 000 вида, предимно насекоми, от които 8000 са нови за науката.

Бейтс е роден на 8 февруари 1825 г.  в Лестър, Англия. Както много други британски учени по това време, той  няма специално образование в областта на науката. На 12 години напуска училище, а на  13 става чирак при един търговец на трикотаж. Учи самостоятелно в свободното си време и се отдава на любимото си занимание - събиране на насекоми в гората. През 1843 година, когато е на 18 години,  Бейтс издава първия си кратък труд  за живота на бръмбарите, публикувано в списание по зоология.

По същото това време Бейтс се сприятелява с Уолъс. Двамата четат заедно книгата на Уилям Х. Едуардс за експедицията му по Амазонка и това ги подтиква да предприемат голяма експедиция в поречието на най-пълноводната река на Земята.

През 1847  г.  Уолъс и Бейтс обсъждат идеята за експедиция по Амазонка, като планът е така направен, че периодично изпращаните от тях екземпляри от насекоми да покриват разходите им по пътуването. Двамата,  вече опитни, ентомологентомолози, събират "списъци" на желанията на музеи и колекционери какви екземпляри от насекоми да изпращат в Англия.

Бейтс и Уолъс отплават от Ливърпул  през април 1848 г.  и в края на май пристигат в Белен, Бразилия. Двамата заедно изследват 200 км от долното течение на река Пара. През август и септември 1848 г.  те изследват река Токантис, а през септември и октомври 1849 г.  се изкачват по Амазонка до Манауш. След достигането  до Манауш, който става база на Бейтс,  двамата се разделят и започват самостоятелни изследвания, като Уолъс се насочва към Рио Негро  (ляв приток на Амазонка) и Ориноко.

В периода  1850-1858 г. Бейтс  изследва долината на Средна и Долна Амазонка. В резултат на дългогодишното пребиваване в нездравословните райони по поречието на Амазонка,  здравето  на Бейтс се влошава и през 1858 година той окончателно се завръща в Англия.  По време на цялото си пребиваване в басейна на Амазонка,  той непрекъснато изпраща своите колекции, които обогатяват британските музеи и частни колекционери.

Следващите три години след завръщането си от пътешествието,  Бейтс прекарва в писане на големия си труд "Натуралист на Амазонка", считан и досега за един от най-добрите доклади за природата на амазонската джунгла.

От 1864 година той  работи като помощник секретар на Кралското географско дружество.  От 1868 до 1878  г.  Бейтс е председател на ентомологично дружество в Лондон,  през 1871 г.  е избран за научен сътрудник на обществото на Линей, а през 1881 г.  - за научен сътрудник на Британската Академия на науките.
Бейтс умира от бронхит на 16 февруари 1892 г.  в Лондон.  Голяма част от колекциите му в момента се съхраняват в Природонаучния музей в Лондон, а други са в частни колекции.

-------------------------------------------
* Мимикрия се нарича способността на живите организми да се сливат с околната среда, променяйки своята цветова окраска, за да не контрастират рязко със средата и да не могат да бъдат забелязани.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия