Йойчиру Намбу - нобелов лауреат за физика за 2008 година

Йойчиру Намбу  работи в института "Енрико Ферми". През 2008 година той получава половината от Нобеловата награда за физика за "откриването на механизма на спонтанно нарушената симетрия при суб

2012-02-08 13:36:00
Йойчиру Намбу - нобелов лауреат за физика за 2008 година

Йойчиру Намбу  работи в института "Енрико Ферми". През 2008 година той получава половината от Нобеловата награда за физика за "откриването на механизма на спонтанно нарушената симетрия при субатомните частици".  

Намбу формулира още през 1960 г. математическите си описания на спонтанно нарушената симетрия във физиката на елементарните частици. Теорията е възприета като стандартен модел, който обединява най-малките градивни частици на материята и три от четирите сили в природата в една теория. Фактът, че нашият свят не се държи симетрично, се дължи именно на отклонения в симетрията на микрониво.

Спонтанно нарушената симетрия, изследвана от Намбу, се различава от описаните от Кобаяши и Маскава, с които той споделя Нобеловата награда. Двамата японци обясняват феномена през 1972 г., а тезата им е потвърдена преди години. През 2001 г. два ускорителя за частици - "БаБар" в Станфорд, САЩ, и "Бел" в Цукуба, Япония, независимо един от друг засичат нарушена симетрия точно като предсказаната от двамата японци.                                                                                                                               

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия