Кой е Иван Жабински?

2012-02-06 21:06:00
Кой е Иван Жабински?

Българският офицер Иван Жабински е участник в Балканската война, а впоследствие командир на 51-ти пехотен полк.

Иван  Жабински е роден  в Кюстендил на  25 декември 1862 година.  Той учи в основното училище "Даскал Димитрий" в родния си град. Завършва гимназия в Лом,  след което постъпва в Софийското военно училище. Произведен е в офицерски чин  и  служи в пехотни полкове в страната.

По време на Балканската война Жабински командва 2-ра дружина на 13-ти пехотен полк. На Булаир, при защитата на левия фланг на полка, той проявява изключителна съобразителност и героизъм. На 16 юли 1913 г. e тежко ранен.

По време на Първата световна война Жабински  командва  51-ти  пехотен полк, отличил се в боевете при станция Кенали, Битолско. След войната  той се пенсионира и се установява в Кюстендил. Става член на Демократическата партия  след 1919 г. и поддържа връзка с местния й лидер Христо Славейков, влиятелен дългогодишен депутат. С негова подкрепа и благодарение на известността  си като почтен човек и  изпълнителен военен и герой от Булаир,  през 1923 г.  Жабински  избран за кмет на Кюстендил.

По време на неговото кметуване  от януари 1923 до март 1925 година, е построена сградата на Кюстендилската популярна банка, прокарват се нови и продължават някои от старите улици  в града, започва строителството на хижа "Осогово".

На 20 март 1925 г.  Жабински е  уволнен като кмет поради несъгласия с политиката на правителството на проф. Александър Цанков.

Умира на 6 февруари 1926 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия