Васил Кънчов - историк, географ и политик

2012-02-06 18:36:00
Васил Кънчов - историк, географ и политик

Българският учен, географ, историк и политик, Васил Кънчов, е автор на множество географски изследвания на Македония.  Той е привърженик на Прогресивнолибералната партия и  в продължение на месец  е министър на народното просвещение  в първото правителство на Стоян Данев.

Васил Кънчов е роден на 26 юли 1862 година във Враца. Той  учи в родния си град и завършва гимназия в Лом.  След това за кратко е учител във Враца, а по-късно  заминава да учи химия в Харков.

Кънчов прекъсва образованието си, за да участва като доброволец в Сръбско-българската война  от 1885 година.  След войната  той учи химическа технология в Мюнхен и Щутгарт,  но през 1888 година отново прекъсва следването си поради заболяване.

През следващите години Васил Кънчов работи в българската образователна система в Македония. Той е учител по химия  в Солунската българска мъжка гимназия,  директор на българските училища в Серско, директор на Солунската гимназия и  главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония. Тези  пътувания на Кънчов  му позволяват да изработи първата цялостна българска статистика на населението в областта Македония.

През 1893 г.  Кънчов кандидатства за новосъздадената при Българската екзархия  в Цариград длъжност главен инспектор на българските училища в Европейска Турция. През март 1894 г.  той  заема тази длъжност към на Екзархията и остава на нея до ноември 1897 г.

През 1898 година Кънчов  се установявз окончателно в София. От 1898 г.   той е действителен член на Българското книжовно дружество, днес БАН, като през периода 1898-1901 г. е деловодител и секретар на Историко-филологическия клон към него. В началото на 1902 г.  Васил Кънчов става министър на народното просвещение в правителството на Стоян Данев, но месец по-късно, на 6 февруари 1902 година,  е убит в кабинета си от психопата Тома Каранджулов, който след това се самоубива.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия