Джордж Бас - изследовател на Австралия

2012-02-05 18:56:00
Джордж Бас - изследовател на Австралия

Английският  флотски лекар,  Джордж Бас е изследовател на Австралия.

Бас е роден  на 30 януари 1771 година в семейството на фермер. През 1794 година той  завършва медицинския колеж в Бостън (Англия) и постъпва като корабен лекар във военноморския флот. През 1795 г.  съдбата го изпраща в Австралия,  където  той заменя скалпела с компаса и се заема с хидрографска дейност.

На 3 декември 1797 година , заедно с шест доброволци с голяма лодка, Бас  е изпратен от губернатора на колонията да изследва крайбрежието на Австралия на югозапад от нос Еверард. В началото на януари 1798 г. той достига до нос Югоизточен и продължава на юг, но силен насрещен вятър го принуждава да търси спасение по островите край брега, където открива двама от претърпелите корабокрушение избягали още през октомври каторжници. Бас ги качва  на борда, заобикаля п-ов Уилсън Промонтори  и установява, че брега завива на северозапад. Изследователят проследява още около 200 км от бреговата линия и достига до залива Уестърн Порт.  Той стига до извода, че остров Тасмания  не е полуостров на Австралия, а остров. След като извършва подробно описание на бреговата линия,  в края на февруари 1798 г.  Бас  се завръща в Сидни.

Там той се среща с капитан Матю Флиндърс, който също изследва тези райони. След като обменят помежду си събраните от тях сведения, двамата достигат до извода, че все още не е напълно ясно дали Тасмания се явява остров или полуостров и този район се нуждае от допълнителни изследвания.

В края на 1798 г.  двамата предприемат набелязаното плаване и окончателно доказват островното положение на Тасмания, като протокът между Австралия и Тасмания впоследствие е кръстен на Бас.

През 1800 г. той  плава от Сидни до Таити и в най-югоизточната част на о-вите Тубуай открива необитаемите о-ви Маротири.

На 5 февруари 1803 г.  Бас загива при корабокрушение  при  поредното си плаване от Сидни  за Таити и оттам за Чили. Неговото име носят проток между остров Тасмания и Австралия /Басов проток/ и о-ви Ил дьо Бас (Маротири) в о-вите Тубуай.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия