Професор Димитър Ораховац - лекар и физиолог

Българският лекар и физиолог,  Димитър Ораховац,  е професор и академик на БАН.  Димитър Ораховац е роден в Ловеч през  през 1892 г. Семейството  му е със сръбски корени. От

2012-02-04 19:14:00
Професор Димитър Ораховац - лекар и физиолог

Българският лекар и физиолог,  Димитър Ораховац,  е професор и академик на БАН. 

Димитър Ораховац е роден в Ловеч през  през 1892 г. Семейството  му е със сръбски корени. От 1909 г.  Ораховац е  студент по медицина в Мюнхен. Балканската война, обаче,  прекъсва следването му.  Той се завръща в България и постъпва като доброволец във военно-санитарната служба на Червения кръст.  Участва и в Първата световна война и  събира опит в различни сфери на медицината.

През 1919 год.  Ораховац се завръща в Мюнхен. Дипломира се като лекар и защитава дисертация на тема ‘Диабет’. През 1921 год. той постъпва в клиниката по вътрешни болести на Медицинския факултет при Софийския университет, където става асистент.

През 1924 г. Ораховац  преминава на работа към катедрата по физиология. Със стипендия на Рокфелеровата фондация работи в лабораторията на Джоузеф Баркрофт в Кеймбриджкия университет.  

Ораховац е редовен доцент  към катедрата по физиология и физиологична химия  и неин ръководител от 1928 г., професор и декан на Медицинския факултет от 1931 г. Два пъти е избиран за Ректор на Софийския университет.

От 1946 год. Димитър Ораховац е редовен член на Българската академия на науките, научен секретар  и секретар на новосъздадения Научен съвет за координация. През 1947 г. към БАН е създаден Институтът по експериментална медицина, преименуван по-късно в Институт по физиология (понастоящем Институт по невробиология). Негов пръв и несменяем директор до 1963 г. е Димитър Ораховац.

Като интересна личност в областта на физиологията  Ораховац получава международно признание. Той е член на Физиологичното дружество във Великобритания и почетен член на Берлинското медицинско дружество.

Умира през 1969 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия