Феликс де Асара - изследовател, картограф и естественик

Испанският  инженер, Феликс де Асара, е известен изследовател, картограф, антрополог, хуманист и  естественик.  Де Асара е  роден на 18 май 1742 година във Варбуналес, Испания. Уч

2012-02-03 12:08:00
Феликс де Асара - изследовател, картограф и естественик

Испанският  инженер, Феликс де Асара, е известен изследовател, картограф, антрополог, хуманист и  естественик.  

Де Асара е  роден на 18 май 1742 година във Варбуналес, Испания. Учи в университета в Уеска, а след това във Военномедицинската академия в Барселона,  откъдето през 1764 г.  излиза като кадет. Започва военна служба,  а във войната срещу Алжир  е тежко ранен и през 1775 г.  се пенсионира от армията като лейтенант.

През 1777 г. ,  с договора от Сан Илдефонсо,  Испания и Португалия определят сферите си на влияние в Южна Америка и де  Асара е избран от испанска страна по демаркацията на границата между испанските и португалските владения в Южна Америка. През 1781 г. той  пристига в Южна Америка и в продължение на повече от 20 години освен с конкретните си задължения по демаркацията на границата активно се занимава с изследване на флората, фауната и местното население на посетените райони.

От 1781 до 1802 г.   де Асара извършва топографски изследвания в източната част на басейна на долното течение на река Парана и покрай десните брегови райони на Парана и река Парагвай, дава описание на Влажната и Сухата Пампа и Южно Гран Чако, техния климат, растителност и животински свят.

Феликс де Асара  умира на 20 октомври 1821 година. Неговото име носи град в Аржентина,  провинция Мисионес.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия