Кой е Добри Немиров?

2012-02-03 11:50:00
Кой е Добри Немиров?

Добри Немиров /с рождено име Добри Харалампиев/ е известен български писател. Той е бил председател на Съюза на българските писатели в периода 1937-40 г.

Добри Харалампиев  е роден в Тутракан на  3  февруари 1882  година. Веднага след раждането му, семейството му се установява в Русе.  По тази причина именно Русе е смятан за  родно място на писателя.

През 1902 година Харалампиев започва да публикува в периодичния печат разкази с псевдонима Добри Немиров. През 1914 година той  издава първата си книга „Разкази“, с която бързо си печели славата на талантлив белетрист. По време на Първата световна война Немиров служи във военните редакции на списание „Отечество“ и „Военни известия“, вследствие на което издава книги с военни разкази -  „Нови дни“ и „Разкази на редника“, в които рисува душевния потрес у българския войник от материалната и духовна разруха на страната.

Добри Немиров става „един от ратниците“ за установяване на добросъседски отношения между българския и румънския народ на базата на  културата. В трудните дни на изпитание за южнодобруджанци, в началото на 1930 г. , той посещава Добрич, Балчик, Каварна и Кюстенджа и изнася беседи на теми, чиито общ характер ги прави общодостъпни и полезни. Немиров става посланик на българската култура в поробена Добруджа. В периода  от  1937 до 1940 г. той е  председател на Съюза на българските писатели.

След освобождението на Южна Добруджа  на 3 ноември 1941 година  писателят посещава родното си място. На пристанището той е посрещнат от кмета на града Петър Друмев и от хиляди тутраканци с цветя. Същия ден Добри Немиров е провъзгласен за почетен гражданин на Тутракан.

След посещението на родния си град, Немиров за втори път посещава добруджанските градове Силистра, Добрич, Каварна и Балчик. Новите впечатления и преживявания на писателя в освободена Добруджа намират израз във вълнуващо написаните пътеписни разкази от цикъла „След свободата“, които заедно с тези от първото му посещение през 1930 г.  биват издадени под наслов „По равната земя. Из Добруджа“.  Книгата е един затрогващ разказ за националната трагедия на Добруджанския край.

Добри Немиров умира  на 30 септември 1945 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия