Стоян Дринов - детски поет

2012-02-03 11:44:00
Стоян Дринов - детски поет

Българският поет, Стоян Дринов, е автор предимно на детска литература.  Той е племенник на Марин Дринов. Сътрудничил е на списания „Веселушка“, „Детска радост“, „Другарче“ и „Светулка“ и е издал няколко книги — „Кукувица кука“, „Весели случки“, „Изворче“, „Верни-неразделни“, „Хорце“ и други. Редактор е на детското вестниче „Люлка“.

Стоян Дринов е роден на 3 февруари 1883 година в Панагюрище. Той завършва история в Софийския университет, след което става  учител в с. Баня, Пазарджишко.

Дринов работи като военен кореспондент по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. От 1914 до 1919 година,  с прекъсвания, той  е учител във Враца и София.  В последните месеци от живота си   Дринов е библиотекар в Народната библиотека.  Той превежда произведения на поети от руската, сръбската и западноевропейската литература. Български композитори съчиняват песни по 30 от неговите стихотворения.

Стоян Дринов умира на 30 септември 1945 година в София. Градската библиотека в Панагюрище носи неговото име от 1995 година. Синът му, Людмил, умира едва 17-годишен, но оставя едни от най-добрите ученически поетични произведения в България.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия