Густав Вайнганд - специалист по балкански езици

2012-02-01 20:55:00
Густав Вайнганд - специалист по балкански езици

Немският езиковед, Густав Вайганд,  е специалист по балканските езици. Той има важен  принос в румънската диалектология и в изследването на връзките между езиците в Балканския езиков съюз.

Вайганд е роден в Дуисбург, Германия, на 1 февруари 1860 година.  Той учи романска филология в Лайпциг , а  през 1888 година пише докторат върху арумънския език в района на Олимп. Хабилитационният му труд от 1892 година е върху мъгленорумъните.

На следващата година  Вайганд основава Румънския институт към Лайпцигския университет, първата подобна институция извън Румъния. От 1896 г.  той е професор по романско и балканско езикознание и етнография в Лайпцигския университет.

Вайганд прави много теренни проучвания на Балканите, за които му спомага доброто познаване на повечето балкански езици. През 1908 година той  публикува „Лингвистичен атлас на румънското езиково землище“, първия подобен труд в областта на романската лингвистика. През Първата световна война извършва етнографски проучвания в Македония, чиито резултати са публикувани през 1923 година под заглавието „Етнография на Македония“.

Вайганд е член-кореспондент на Румънската академия на науките, член-кореспондент на Българската академия на науките, както и член на Македонския научен институт в София. Той участва  и в подготовката на албум-алманах ‘Македония’, който е издаден през  1931 година.

Умира на 8 юли 1930 година в Белгерсхайн, Германия. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия