Киро Тулешков - един от учредителите на Българското печатарско дружество

2012-01-31 19:38:00
Киро Тулешков - един от учредителите на Българското печатарско  дружество

Българският  националреволюционер, журналист, книжовник и педагог, Киро Тулешков, е роден  в Търново на 1 март 1846 година. Той учи  Одеската гимназия,  където се запознава с Христоа Ботев.

През 1867 година Тулешков се прехвърля в Браила. Там работи в печатницата на Димитър Паничков.  От 1869 година  той  постъпва в Одеското военно училище, което напуска след две години, а после отново постъпва в печатницата на Паничков

По-късно Тулешков заминава за Букурещ, където става помощник на Любен Кравелов. През 1873-74 г. той е отговорен редактор на вестник ‘Независимост’. През март 1876 г. става директор на гимназиалната печатница в Болград.Там издава вестник ‘Български глас’.

По време на Руско-турската война Тулешков е  опълченец.  След Освобождението живее в Търново, открива печатница, взема участие в обществения живот на града като помощник-кмет и училищен настоятел. От 1887 г.  е директор на Държавната печатница в София.

Тулешков има заслуги за учредяването на Българското печатарско дружество. Автор е на литературни творби с тематика от живота и борбите на българите през Възраждането.

Умира на 31 януари 1904 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия