Макс Тейлър създава ваксина против жълтата треска

Южноафриканският вирусолог Макс Тейлър е  носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Той получава тази награда през 1951 година за изследванията си върху жълтата треска,  рез

2012-01-30 15:55:00
Макс Тейлър създава ваксина против жълтата треска

Южноафриканският вирусолог Макс Тейлър е  носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Той получава тази награда през 1951 година за изследванията си върху жълтата треска,  резултат на които създава ваксина против това  заболяване.

Макс Тейлър е роден на 30 януари 1899 година в Претория, Южна Африка. Баща му  е ветеринарен бактериолог. Тейлър завършва мъжката гимназия в Претория, след което отива в Университетски колеж Родис, а по-късно и в Кейптаунския университет,  който завършва през 1918 година. Напуска Южна Африка и заминава за Лондон, за да продължи специализацията си.

Жълтата треска е остро вирусно заболяване.Тя е причинител на няколко опустошителни епидемии. Смята се, че 300 000 души са починали от жълта треска в Испания през 19-ти век. През 1802 г. френски войници са участвали в потушаването на хаитянската революция и около половината от армията загива от жълта треска.Редица огнища са регистрирани в Западното полукълбо през годините. Научните изследвания проведени в началото на 20-ти век, включително и при доброволци водят до изучаването на болестта и откриването на начините на предаване на хората и разработването на ваксини и други превантивни средства.

През 1937 г. Макс Тайлър разработва ефикасна ваксина против жълта треска, която дава възможност за продължителен имунитет продължаващ до десет и повече години. През 1951 година той получава Нобелова награда за своите изследвания и за създаването на ваксината.

Макс Тейлър умира  на 11 август 1972 година в Ню Хевън, САЩ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия