Яспер Зетцен - лекар, естественик и пътешественик

2012-01-30 15:45:00
Яспер Зетцен - лекар, естественик и пътешественик

Немският  лекар, естественик  и пътешественик,  Яспер  Зетцен, е изследовател на земите от Близкия и Средния изток.

Зетцен е роден  в Софиенгроден ма 30 януари 1767 година.  През 1785 г. той записва медицина в университета в Гьотинген, който завършва през 1789 г. едновременно с Александър Хумболт.

През 1790 г. Зетцен  предприема шестмесечно пътешествие във Вестфалия, събира и колекционира растения и минерали и  посещава фабрики и мини. От 1795 г. Зетцен  работи в научните дружества в Берлин и Йена, след това извършва топографско заснемане и картиране на кадастъра на графствата Мюнстер и  Майнхьофел в Източна и Западна Прусия.

Стимулиран от новината за пътуването на бившия му състудент Хумболт в Южна Америка  на 13 юни 1802 г. , Зетцен заминава на екскурзия в Близкия изток, като посещава Константинопол, Сирия, Палестина и Кайро,  където остава две години и събира богата колекция от ръкописи и антични предмети, които донася в Германия. По време на двегодишния си престой в арабския свят Зетцен  изучава перфектно арабски език, владеенето на който ще спомогне много в следващите му пътувания. През периода 1803-1807 г. той обикаля Мъртво море и картографира крайбрежието му. През 1807 г. изследва Синайския полуостров и Суецкия провлак, а през 1808 г.  – падината Ел Файюм в Египет.

През 1809 г.,  преоблечен като мюсюлмански поклоник, Зетцен посещава Мека и Медина , а през 1810 г.  - Йемен.  Отличното владеене на арабския език, практикуването на лекарските му познания и спазването на мюсюлманските порядки и обичаи  помагат на Зетцен  извънредно много при неговите пътувания из арабския свят.

По пътя за Сана  през октомври 1811 година, обаче,  Зетцен е убит,  малко преди началото на замисленото от него пътешествие за изследване на Африка.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия