Петър Ораховац - лекар и общественик

2012-01-30 15:39:00
Петър Ораховац - лекар и общественик

Лекарят и обществен деец от сръбски произход Петър Ораховац, е един от организаторите на здравното дело в България.

Петър Ораховац е роден  в Орехово, Черна гора на 30 януари 1857 г. Следва право в Русия, а през 1875 г. прекъсва обучението си и се включва във въстанието в Босна и Херцеговина.  Участва в Сръбско-турската война, а след това се завръща в Русия и завършва медицина в Москва.

След това Ораховац се установява  в България и работи като околийски лекар в Кула, Ловеч и Видин, както и  като  окръжен лекар в Ловеч и София.

Д-р Ораховац е назначен  за директор на Софийската общинска санитарна служба,  а през 1901-1902 г. за директор на Държавната санитарна инспекция.  След това преминава на свободна практика.

Д-р Петър Ораховац е сред създателите и ръководителите на Българския лекарски съюз.  През 1909–1910 г.  той е избран за член и председател на Върховния медицински съвет. От 1895 г. ръководи първото училище за милосърдни сестри в България, а от 1900 г. е първият управител на болница „Червен кръст“ (предшественик на болница „Николай Пирогов“).

По време на неговото  управление  започва използването на първите линейки за бърза помощ. Той участва в редактирането на списанията „Медицина“, „Български лекар“ и „Медицински напредък“. Автор е на редица трудове, посветени на санитарното дело: ‘Санитарната организация и санитарното състояние на София’, ‘Поглед върху нашите санитарни наредби’, ‘Санитарната служба в София през войните 1912–1913 г.’  и др.

Ораховац е деен член на Демокртическата партия.  От 1910 до 1914 г.  той е народен представител и е председател на 14-тото Обикновено Народно събрание (1910-1911). Като общественик  д-р Ораховац  полага големи грижи за развитието на здравеопазването в България.  Той е автор на Законопроект за народното здраве, който предвижда разширяване на участъковия принцип и подобряване на санитарния надзор, Проект за изменение на Закона за опазване на общественото здраве.  По негово настояване е гласувано увеличение на санитарния бюджет с 25% и отпускане на кредит за построяване на 35 нови болници. Ораховац изработва правилник за работа на болничните колегиуми и въвежда двустепенното обслужване на болните в стационарите.

Д-р Петър Ораховац умира в София на 6 май 1922 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия