Кой е Клаус Фукс?

2012-01-28 17:53:00
Кой е Клаус Фукс?

Немският  физик, Клаус Фукс е обвинен в доставянето на информация относно английските и американските разработки за създаване на атомна бомба на Съветския съюз.

Фукс е роден на 29 декември 1911 година. Той става член на германската комунистическа партия и при идването на нацистите на власт през 1933 година  успява да избяга в Англия.  През 1937 година Фукс  защитава докторат по физика в Бристолския университет и е поканен да продължи с научните си занимания в Единбург.

Когато избухва Втората световна война, като немски гражданин, Фукс е интерниран в лагер в Квебек, Канада. Професор Макс Борн от Единбургския университет се застъпва за него и в началото на 1941 година Фукс се завръща в Единбург, където е привлечен от Рудолф Пайерлс към британската програма за създаване на ядрено оръжие. През 1942 година немският физик получава британско поданство.

В края на 1943 г.. Фукс е прехвърлен в Колумбийския университет в Ню Йорк, където започва работа по ‘Проекта Манхатън’ за създаване на атомна бомба..

През 1945 година Фукс, с посредничеството на Хари Голд,  предава подробна информация за проекта на руснаците. През 1947 година той  дава сведения за разработката и  на водородната бомба.

През 1948 година е  установено изтичането на информация по проектите и през 1949 година  (след като съветските кодове са дешифрирани), Фукс е задържан от служители на разузнаването в Англия. Разпитан е и е обвинен в шпионаж.

През януари 1950 година той  прави самопризнания, съден е на 1 март, а на следващия ден е осъден на 14 години затвор (максималната присъда за издаване на военни тайни на приятелска нация).

На 7 март 1950 година, обаче, СССР прави официално изявление, в което отрича, че Клаус Фукс е бил съветски шпионин. Показанията на Фукс пред британските и американските служби довеждат до процесите срещу Дейвид Грийнглас и Юлиус и Етел Розенберг в САЩ.

На 23 юни 1959 година  Клаус Фукс е освободен от затвора и му е разрешено да емигрира в Дрезден, в Източна Германия, където той  възобновява научната си дейност.

Умира на 28 януари 1988 година в Източен Берлин.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия