Арктическият изследовател Джордж Вашингтон де Лонг

2012-01-24 19:21:00
Арктическият изследовател Джордж Вашингтон де Лонг

Американският морски офицер, Джордж Вашингтон Де Лонг е изследовател на Арктика. Де Лонг е роден на 22 август 1844 година в Ню Йорк. Завършва Военноморската академия на САЩ, а през 1873 г.  извършва първото си плаване в полярните ширини – в Бафиновия залив.

На 8 юли 1879 г. Де Лонг  възглавява експедиция на яхтата „Жанета“, с цел достигане на Северния полюс през Беринговия проток и търсене на експедицията на Нилс Норденшелд.  Експедицията се провежда под егидата на американския военноморски флот и е спонсорирана от Джеймс Гордън Бенет – младши, собственик на вестник "Ню Йорк Хералд Трибюн".

След като достига до Колючинския залив, на северното крайбрежие на Чукотка и  разбира, че Норденшелд благополучно е продължил своето плаване,  Де Лонг завива на север към полюса. На 5 септември 1879 г. , на североизток от остров Джералд, обаче,  „Жанета“ замръзва в ледовете и започва дрейф на северозапад, който продължава 21 месеца. По време на дрейфа през май 1881 г. Де Лонг  открива островите Жанета и Хенриета, всичките от о-вите Де Лонг.

На 13 юни 1881 година корабът е смачкан от ледовете и потъва и Де Лонг и неговият екипаж тръгват към континента с три малки лодки. Едната от лодките изчезва безследно, втората, в която е Де Лонг е отнесена от ледовете на северозапад , където на 27 юли американците откриват остров Бенет. След големи трудности останалите две лодки достигат до делтата на река Лена, но съдбата им е различна.

В мъглата се разделят и лодката с Де Лонг и целият  й  екипаж (12 човека, с изключение на двама човека, които са изпратени да търсят помощ),  загиват от глад  през октомври 1881 година  по време на зимуването 1881-1882 г.  Екипажът на другата лодка е спасен от местното население. Едва през март 1882 г.  спасителният отряд достига до мястото на зимуване на Де Лонг, където са открити телата на загиналите и  неговите дневници.

Името на Де Лонг носят острови в Северния ледовит океан,   планина в Аляска, фиорд в Гренландия и три кораба от военноморския флот на САЩ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия