Полярният изследовател - Нилс Норденшелд

2012-01-24 19:16:00
Полярният изследовател - Нилс Норденшелд

Шведският  геолог и  полярен изследовател Нилс Норденшелд  е роден в селището Хяслеби, Швеция на  6 декември 1869 година. След като завършва университета в Упсала през 1894 г., Норденшелд  защитава докторска дисертация по геология и заема длъжността доцент, а от 1905 г.  и професор по геология, география и етнография в университета в Гьотеборг.

В периода 1895-1897 г. той ръководи научна експедиция в Патагония и Огнена земя, през 1898 г.  - в Аляска и района на Клондайк, а през 1900 г.  - в Гренландия.

През 1901-1903 г.  Норделшелд  участва в качеството си на научен ръководител в експедицията на Карл Антон Ларсен  в Антарктида. След спиране в Буенос Айрес  корабът "Антарктик" с участниците в експедицията на борда през късното лято  на 1902 г. навлиза в зоната на дрейфуващите ледове. Тук Норденшелд с пет спътникци слиза на остров Сноу Хил, като разчита да пребивава и зимува на континента до пролетта на 1902 г., когато се надява да успее да проникне на юг по крайбрежието.

"Антарктик" се отправя обратно на север. През пролетта (октомври) на 1902 г. Норденшелд с двама спътникци потегля на юг. Групата открива и изследва около 400 км от шелфовия ледник Ларсен (на източното крайбрежие на Антарактическия олуостров), като открива Брега Норденшелд и Брега Оскар II . През цялото време се провеждат редовни метеорологични, магнитни и астрономичeски наблюдения.

През лятото на 1902-1903  година корабът не успява да достигне до остров Сноу Хил и да вземе намиращите се там полярници и се налага групата на Норденшелд да извърши ново зимуване, което минава благополучно като се хранят с месото на убитите от тях тюлени и пингвини. На 12 февруари 1903 г., в късното антарктическо лято "Антарктик" прави последен опит да достигне до групата на Норденшелд, но корабът е затиснат от ледовете и потъва. Екипажът на кораба, начело с капитан Ларсен  успява за 16 дни с лодки да се добере до малкия остров Паулет, където построява каменна къща и успява да презимува по начина на групата на Норденшелд.

След успешно прекараното зимуване двете групи, на Норденшелд и на Ларсен, успяват случайно да се срещнат и през декември 1903 г. са спасени от аржентински кораб и откарани в Буенос Айрес. Въпреки морската катастрофа, шведската експедиция постига сериозни научни резултати, които обаче костват на Норденшелд големи парични загуби.
През 1909 г. той провежда експедиция в Гренландия, а през 1920-1921 г. извършва геоложки изследвания в Перуанските и Чилийско-Аржентинските Анди.

Норденшелд умира на 2 юни 1928 година в Гьотеборг. Неговото име носи бряг в Антарктида, езеро в Чили и ледник и връх на остров Южна Джорджия.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия