Алфред Натхорст - геолог и палеоботаник

2012-01-20 18:31:00
Алфред Натхорст - геолог и  палеоботаник

Шведският  геолог и  палеоботаник, Алфред Натхорст, е  изследовател на Арктика. Той е роден  на 7 ноември 1850 година във  Ведербрун,  Швеция. Още в юношеска възраст живо започва да се интересува от геология, а на  21-годишна възраст, през 1872 г. , посещава  в Англия известния по това време геолог Чарлз Лайъл.

След завръщането си от Англия, продължение на повече от 10 години,  Натхорст извършва геоложки проучвания в Швеция. На 5 декември 1884 г. с кралски указ той  е назначен за професор по геология в университета в Стокхолм и едновременно с това става куратор по палеоботаника в шведския музей по естествена история и на този пост той  остава до пенсионирането си през 1917 г..

През 1870 и  от 1882 до 1883 г. Натхорст  участва в качеството си на геолог в две експедиции до Шприцберген, втората ръководена от Нилс Адолф Норденшелд.  През 1898 г.  Натхорст провежда нова експедиция, вече ръководена от него, като изследва архипелага Шприцберген и доказва, че островната група Земя крал Карл се състои от три главни острова – Свенскьо, Конгсьо и Абел и множество малки.

През 1898 г. Натхорст  оглавява експедиция в Гренландия,  основната цел на която е търсенето на изчезналия балон със Соломон Август Андре на борда. Той изследва фиорда Франц Йосиф  в Гренландия и на запад от него открива п-ов Земя Андре. На югоизток от полуострова открива фиорда Конг Оскарс. Между заливите му открива полуостровите Земя  Зюс и Земя Натхорст.. Между фиорда Франц Йосиф на север и фиорда Конг Оскарс на югозапад открива група острови, в т.ч Имер и Трейл.

Натхорст умира на 20 януари 1921 година в Стокхолм. Неговото име носи Земя в Гренландия.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия