Владимир Бехтерев - физиолог, психолог и невропатолог

2012-01-20 18:27:00
Владимир Бехтерев - физиолог, психолог и невропатолог

Руският невропатолог, физиолог и психолог, академик Владимир Бехтерев, е основоположник на рефлексологията и патопсихологията в Русия. Той е доброволец и военен кореспондент по време на Руско-турска война.

Владимир Бехтерев е роден в Сорали, Руска империя,  на 20 януари 1857 г.  в семейството е на дребен служител. Завършва Вятската гимназия.

В началото на Руско-турската война,  двадесет годишния Владимир Бехтерев се записва доброволец в действащата Руска армия на Балканския полуостров. Служи в България в лазарета на XVI- а Пехотна дивизия. Едновременно е военен кореспондент на в-к „Северный вестник“. В началото на зимата на 1877 г. поради заболяване се завръща в Русия и продължава образованието си в Санкт-Петербургската медико-хирургична академия.

Бехтерев специализира психични заболявания в клиниката на професор  Мержеевски, както и  Германия, Австро-Унгария и Франция. През 1881 г. той  защитава докторска дисертация, след което става доцент и ръководител на катедра в Санкт-Петербургската медико-хирургическа академия  и професор в Казанския университет .

Бехтерев e oсновател на „Неврологичен вестник“. Член на медицинския съвет при Министерството на вътрешните работи  и Военния министър . През 1908 г. той  основава „Психоневрологическия институт“. Тук създава собствена школа и обучава стотици ученици.

Бехтерев е автор на фундаментални трудове :„Проводящие пути спинного и головного мозга“, „Основый учении о функции мозга“, „Обяективная психология“. Той е най-известен с работата си върху асоциираните рефлекси (обикновено наричани с термина на Палвов „условни рефлекси“). Бехтерев работи по едно и също време с Павлов, но докато Павлов се занимава предимно със секрециите от жлезите, Бехтерев обуславя реакциите на моторното отдръпване с лапата на куче и ръката на човек. Той използва и такива рефлекси като внезапния допир на ръката до нещо студено, което предизвиква рефлекса на секване на дъха.

Бехтерев смята асоциирания рефлекс за основата на цялото поведение и работи с речта като комплексен рефлекс. Джон Уотсън се позовава на немско/френския превод от 1913 г. на книгата на Бехтерев в президентското си обърщение към конгреса на Американската психологическа асоциация през 1915 г. , време, когато е имало само няколко преведени статии на Павлов.

Бехтерев умира в Москва на 24 декември 1927 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия