Юхан Фалк - ботаник и изследовател

2012-01-20 18:19:00
Юхан Фалк -  ботаник и изследовател

Шведският  ботаник и изследовател  Юхан Фалк  е роден  на 20 януари  1732 година в Кокстура, Щвеция. Завършва университета в Упсала със степен доктор по медицина. Изучава биология под ръководството на Карл Линей.

Благодарение на Линей, Фалк е приет в Петербургската Академия на науките и е назначен за директор на ботаническата градина. Участва в академична експедиция организирана от Петербургската Академия на науките за изучаване на естествено-историческите и етнографски особености на Европейска Русия.

От 1768 до 1774 г. Фалк  изследва Средното и Долно Поволжие, Среден и Южен Урал  и Югозападен Сибир. През есента на 1769 г. той  пресича Окско-Донската низина, изследва цялото течение на река Медведица /ляв приток на Дон), като по този начин пресича централната част на Приволжското възвишение.

Фалк изследва и част от левия бряг на Дон до устието на река Иловля , като след това се придвижва до Астрахан.  През 1770 г. той  пресича Прикаспийската низина  в североизточна посока и изследва река Урал. През 1771 г. Фалк   извършва експедиция в Югозападен Сибир. През 1772 г. той  изследва източните склонове на Средн Урал, а през пролетта и лятото на 1773 г.  изследва Волга от Казан до Астрахан и  езерата на запад, след което се придвижва на югозапад до река Терек  и се връща обратно в Астрахан, като по този начин пресича югозападната част на Прикаспийската низина.

В течение на шест години Фалк събира голямо количество материали касаещи главно флората на приуралските степи и бита на киргизите и след неговата смърт те са обработени и систематизирани от Йохан Готлиб Георги и Ерик Лаксман  в книгата Beyträge zur topographischen Kenntniss des Russischen Reichs. (Вклады к топографическому знанию Российскаяа империя), която излиза на немски език и  e придружена с рисунки и карти.

На 1 ноември 1774 г. в Казан,   по време на нервен припадък,  Фалк се застрелва.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия