Професор Стефан Бобчев - юрист, публицист и държавник

2012-01-20 18:15:00
Професор Стефан Бобчев - юрист, публицист и  държавник

Българският юрист, публицист, държавник и общественик,  професор Стефан Бобчев, е роден  в Елена на 20 януари 1853 г.  Твърде млад, той емигрира в Румъния.

Бобчев е редактор на в-к „Стара планина“, издаван два пъти седмично  Букурещ, където пише под псевдонима С.Бежан. По време на Руско-турската война той е  военен кореспондент  на в-к „Руский мир“.Впечетленията си от войната  Бобчев публикува в изданията : ‘Руско-турска война 1877-1878 г. Очерци и разкази’,  ‘Руско-турската война според неиздадени документи’,  ‘Хроника на Руско-турската война’.


Стефан Бобчев е редовен член на Българското книжовно дружество, дописен член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб, Чешката академия на науките и изкуствата в Прага и  почетен доктор по право на Университета "Ян Коменски" в Братислава.

Стефан Бобчев е един от основателите на Софийския университет и преподавател в Юридическия факултет. Той е и председател  на Българската академия на науките, основател, директор и преподавател  в Свободния университет за политически и стопански науки /днес УНСС/. Основател и председател  на Дружеството на българските публицисти и писатели, председател  на Славянското дружество в България.

В периода 1884-85 година Стефан Бобчев е министър на правосъдието  в Източна Румелия, от 1911-12 година той е министър на народното просвещение,  а от 1912-13 година е пълномощен министър в Санкт Петербург.  Бобчев е народен представител от Народната партия в 8-мото, 9-тото, 13-тото и 14-тото Обикновено народно събрание.


Стефан Бобчев  работи в областта на историята на българското и славянското право и каноническото право. Основни  негови трудове са : "Българско обичайно съдебно право", "Българско обичайно наказателно право".

Стефан Бобчев умира на 8 септември 1940 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия