Проф. Стефан Бончев създава Българското геологично дружество

Видният български геолог, професор Стефан Бончев, е роден  на 17 януари 1870 година в Габрово.  Завършва природни науки в Женева през 1891, връща се в България и започва работа, като учит

2012-01-18 22:37:00
Проф. Стефан Бончев създава Българското геологично дружество

Видният български геолог, професор Стефан Бончев, е роден  на 17 януари 1870 година в Габрово.  Завършва природни науки в Женева през 1891, връща се в България и започва работа, като учител в  Хасково.

Бончев изучава хасковския край и написва първата си научна работа. Изработва геоложка карта, която излага на Пловдивския панаир. Благодарение на нея, получава стипендия за специализация по тектоника в Цюрих, а после и в Мюнхен. След завръщането си опитва да стане асистент в София, но не успява и до 1919 г. отново работи като учител.

През 1920 г. Бончев  е избран за професор - ръководител на катедрата по Геология и палеонтология на Софийския университет, която ръководи до 1940 г.  Той води  курсовете по обща геология, историческа геология, извори и минерални находища, рудни находища, геология на България.

Стефан Бончев изследва Западна Стара планина и най-вече Искърския пролом.  Открива Свогенския антрацитен въглищен басейн. Той е инициатор  на геологическото проучване на България през 1930 година и започва създаването на геоложка карта на България в  мащаб  1:126 000

Бончев става един от основателите на Българското геологическо дружество.
Голям принос към родната геология е и преподавателската му дейност, помогнала за израстването на много наши геолози.

Професор Стефан Бончев  умира на 21 февруари 1947 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bonchoperalnqta
преди 12 години

Bal sam go v geologa ogazen lainqn osran i ku4itata go qli toq


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия