Атанас Шопов - дипломат, учен и публицист

2012-01-18 22:27:00
Атанас Шопов - дипломат, учен и публицист

Известният  български дипломат, учен, публицист и преводач Атанас Шопов  е роден на 18 януари 1855 година в Панагюрище.

Шопов завършва местното класно училище и учи във Военномедицинското училище в Цараиград.   Той взема участие в Руско-турската война  и е награден с лента за храброст на Александрийския кръст.

След Освобождението Атанас Шопов  завършва право в Саснкт Петербург, а след това специализира и в Сорбоната в Париж.  Работи като главен секретар на Българската екзархия в Цариград, от 1896 до 1908 е  български търговски агент, както и генерален консул в Солун от 1909 до 1913 година.

През 1884 година  Шопов е избран за редовен член на Българското книжовно дружество /днес  БАН/. Издава трудовете: „Народността и езикът на македонците“ и „Из живота и положението на българите във вилаетите“. Съчинения  на Шопов са и „Десетдневно царуване. Из българското въстание в 1876 г. Дневници на един бунтовник“, както и  „Из новата история на българите в Турция“,  „Македония от етнографско, историческо и езиково гледище“, „Сръбските претенции над Скопската епархия“, „Истината върху конституционния режим на младотурците“ и други.

Атанас Шопов умира на 7 април 1922 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия