Николай Жуковски - създател на аеродинамиката

2012-01-18 22:24:00
Николай Жуковски - създател на аеродинамиката

Известният руски учен, Николай Жуковски, е създател на науката аеродинамика. Той е заслужил професор на Московския държавен университет, професор по теоретична механика на Императорското московско техническо училище и  член-кореспондент на Императорската академия на науките по математически науки.

Според Жуковски, ‘човекът не притежава крила и по отношение на теглото на тялото към теглото на мускулите си е 72 пъти по-слаб от птиците... Но аз мисля, че той ще полети, опирайки се не на силата на своите мускули, а на силата на разума си.“

Жуковски става родоначалник на науката, която помага при конструирането на самолетите, за да бъдат те надеждни и бързи. Наричат  го  „баща на руската авиация“.

Жуковски е роден на 17 януари 1847 година. Гимназистът мечтае да стане инженер по железопътното дело. За целта трябва да учи в Петербург, но родителите му нямат възможност да го издържат и Жуковски постъпва във Физико-математическия факултет на Московския университет. След завършване на университета през 1868 година той   кандидатства в Петербургския транспортен институт, но не е приет. Почетен диплом за инженер той получава значително по-късно, едва  през 1911 г., в чест на 40-годишния му юбилей като признание на неговата научна и педагогическа дейност.

Жуковски започва педагогическата си работа в Московското висше техническо училище  като професор  в катедрата по аналитична механика. Тук той създава лаборатория по аеродинамика и възпитава плеяда знаменити -  по-късно конструктори на самолети и двигатели, теоретици на авиацията.

Работите на учения в областта на аеродинамиката стават източник на основните идеи, върху които се гради авиационната наука.Той изследва всестранно динамиката на птичия полет, подсказва теоретично редица възможности за траектории на полета на самолета. През 1904 година Жуковски открива закона за подемната сила на самолетното крило, определя основните профили на крилата и перките на витлата на самолетите, разработва вихровата теория за витлото и др.

С негово активно участие са създадени Централният Аерохидродинамичен институт  и Военновъздушната инженерна академия, наречена днес на негово име. Стремейки се да помогне на Червената армия, Жуковски организира комисия за производство на аерошейни.
Научните и гражданските заслуги на Николай Жуковски са отбелязани през 1920 година  с декрет на съветската власт, подписан от Ленин.

Жуковски умира на 17 март 1921 година в Moсква.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия