Първият преподавател по теоретична физика у нас - проф. Георги Манев

2012-01-15 18:31:00
Първият преподавател по теоретична физика у нас  - проф. Георги Манев

Видният български физик професор Георги Манев е първият университетски преподавател по теоретична физика в България.

Манев е роден на 15 януари 1884 година във Велико Търново.  Завършва Физико-математическия факултет на Софийския университет, работи като учител по физика и математика в Търновската мъжка гимназия и специализира теоретична физика в Тулуза Франция.

През 1919 година Манев е избран за асистент по физика във Физико-математическия факултет на Софийския университет.  Той спечелва конкурса за доцент по математическа физика през 1921 година, а от 1925 г.  е  извънреден професор по теоретична физика.

Манев  е избран  за ръководител на катедрата по теоретична физика през 1935 година. Той е  декан на Физико-математическия факултет, ректор на Софийския университет и министър на народното просвещение през 1938 година.  Георги Манев е написал  първия български университетски учебник по теоретична физика "Увод в теоретичната физика" І и ІІ част, както и "Увод във векторното смятане". Той има над 30 научни публикации, половината от които са отпечатани във френски, немски и английски научни списания, а останалите са отпечатани на български език в Годишника на Софийския университет.

Проф. Георги Манев умира на 15 юли 1965 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия