Сергей Корольов - 'баща' на съветската космонавтика

2012-01-14 17:19:00
Сергей Корольов - 'баща' на съветската космонавтика

Съветският конструктор и учен,  Сергей Корольов, работи в областта на ракетната и космическата техника. Той е академик в Академията на науките на СССР и е считан за „бащата на съветската космoнавтика“.

Корольов е роден в Житомир, Украйна, на 12 януари 1907 година. Той е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

На 22 юни 1938 година Корольов e арестуван от агенти на НКВД, осъден е на 10 години затвор и изпратен в ГУЛАГ в източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и  той е преместен в шарашка*. Освободен е през 1944 година.

В края на 40-те и началото на 50-те години Корольов работи по Междуконтиненталните балистични ракети Р-1 - Р-7.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спутник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

Корольов умира на 14 януари 1966 година в Москва.

В чест  на Сергей Корольов  има издадена пощенска марка на СССР от 1969 г. с  неговия лик. На негово име са наречени: кратер на Марс,  кратер на обратната страна на Луната, астероид - 1855 Корольов.  През 1996  година град Калининград в Московска област е преименуван на Корольов.  На името на Корольов е наречен и космически кораб в научно-фантастичния телевизионен сериал Старгейт SG-1.

---------------------------
*Шара̀шка е жарагонно название в Съветския съюз за секретните Научноизследователски институти и Конструкторски бюра, подчинени на НКВД, в които работят лишени от свобода инженери и учени.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия