Кой е Луи Леже?

2012-01-13 16:22:00
Кой е  Луи Леже?

Френският славист,  Луи Леже, е  почетен член на Българското книжовно дружество,  член на Френската академия на надписите и изящната словесност  в Париж и на академиите на науките на Петербург, Белград и Букурещ.

Луи Леже е роден  през 1843 година. Завършва право в Париж и преподава курс по славянска литература в Сорбоната, а след това  и в "Колеж дьо Франс". През 1868 г.  Леже защитава докторската си дисертация на тема "Св. св. Кирил и Методий".

След Средногорското въстание и Баташкоато клане, Леже  пише редица статии във вестници и списания в защита на българите. На 20 декември 1878 г.  той е обявен за един от първите почетни граждани на София, заедно с Вито Позитано и Пьотр Гресер. През 1882 г. Леже посещава България. Впечатленията си от това пътуване  той описва  в книгата "Сава, Дунав и Балканите” .

През 1885 г. Леже оглавява катедрата по славянски езици и литература в "Колеж дьо Франс". Първите му лекции са посветени на България до времето на Пазвантоглу, представено и в автобиографията на Софроний Врачански,  която той превежда на френски  език. През същата година издава книгата "La Bulgarie".

Луи Леже умира на 30 април 1923 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия