Константин Йованович прави първия проект на сградата на Народното събрание

2012-01-13 16:16:00
Константин Йованович  прави първия  проект на сградата на Народното събрание

Виенският  архитект,  Константин Йованович, е с български произход. Той е роден на 13 януари 1849 година във Виена.

Баща му е график. Някои сръбски източници определят Константин Йованович като сръбски архитект, тъй като семейството му е живяло известно време в Сърбия. Баща му, обаче, е родом от Враца, но е бил управител на Кралския двор в Белград.

Константин Йованович завършва класическа гимназия във Виена, а през 1870 година - архитектура като отличник на Политехниката на Цюрих. По-късно той  живее и работи във Виена, а през най-активните си творчески години работи в Белград и София.  Автор е на проекта на Сръбската скупщина в Белград.

През 1879 година Йованович е поканен от министър-председателя Петко Каравелов да изработи план за възобновяването на София и изработване проект на княжеския дворец. Той пристига в България през 1880 година. За няколко години Йованович проектира сградите на Първа софийска мъжка гимназия, първата сграда на Висшето училище (сегашната сграда на Факултета по журналистика) в София и сграда на гимназията в Лом.

Йованович е създател  на първия и основен проект на сградата на Народното събрание в  София, тържествено открита на 25 ноември 1884 година.

Константин Йованович е автор на изследване за строежа на църквата „Св. Петър“ в Рим, което е публикувано във Виена.

От 1914 г.  до смъртта си той  живее в Швейцария. Умира в Цюрих на 15 февруари 1923 година. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия