Кой е Томас Бодуич?

2012-01-10 17:17:00
Кой е Томас Бодуич?

Английският  пътешественик-изследовател и писател, Томас Бодуич,  донася в Европа  първите сведения за държавата на ашанти и  допринася за утвърждаването на британската колония Златен бряг /сега Гана/. .

Томас Боудич е роден  в Бристол, Великобритания, на 20 юни 1791  година.  Той получава  първоначалното си образование в родния си град.  През 1814 година е назначен на служба в колонията Златен бряг, където губернатор е негов чичо, и заминава за Кейп Коуст.  През 1817 година е изпратен на дипломатическа мисия в Кумаси при владетеля на Ашанти, като успява да утвърди британското влияние в крайбрежните райони.

На следващата година Боудич се завръща в Англия и през 1819 година публикува книга за мисията си в Кумаси - ‘Мисия от замъка на Кейп Коуст до Ашанти и т.н. Той публично критикува Африканската компания, управляваща по това време Златния бряг, и допринася за поставянето на колонията под прекия контрол на британското правителство.

От 1820 до 1822 година Боудич живее в Париж, където изучава математика и естествени науки и контактува с известни учени, като Жорж Кювие  и Ал. фон Хумболт.  През този период той редактира няколко книги за Африка и прави научни публикации.

През 1822 година Бодуич  пътува със съпругата си до Лисабон, в резултат на което две години по-късно е издадена „Описание на откритията на португалците в Ангола и Мозамбик“.  След няколко месеца, прекарани в Мадейра и Кабо Верде, през 1823 година Бодуич и съпругата му пристигат в Батърст (днес Банджул), британска колония в устието на река Гамбия, където той има намерение да проведе геодезически  проучвания.

Томас  Боудич, обаче,  умира от малария през 1924 година в Батърст, Гамбия.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия