ООН - Генерална асамблея

2012-01-10 17:01:00
ООН - Генерална  асамблея

Генералната асамблея или Общото събрание на ООН е един от шестте ръководни органа на Организацията на обединените нации и единственият, в който всички страни-членки на организацията имат еднакво представителство. Неговите правомощия включват да наблюдава бюджета на ООН, да назначава временни членове на Съвета за сигурност, да приема доклади от други органи на ООН и да прави препоръки под формата на резолюции на Общото събрание.Провежда сесии всяка година с председател, избиран измежду представителите на страните членки.

Първата сесия е проведена на 10 януари 1946 година в Централната зала на Уестминстър в Лондон с представители на 51 страни.

Генералната асамаблея има широки правомощия, обсъжда всички въпроси в рамките на устава на ООН или отнасящи се до правомощията на всеки от неговите органи с изключение на въпросите за Съвета за сигурност. Тя може да дава препоръки на Съвета за сигурност и на държавите членки на ООН по всички въпроси от компетенцията му: за поддържане на международния мир и сигурност; за разоръжаване; за ликвидиране на колониализма; развитие на международното сътрудничество в икономиката, социално, културно развитие, вътрешния живот и финансиране дейността на ООН.

Общото събрание на ООН обсъжда и дава препоръки по всички въпроси за международния мир и сигурност, поставени от страна членка. Обръща внимание на Съвета за сигурност по различни политически ситуации в света, които застрашават световния мир и сигурност.
То има правомощия по вътрешната дейност: разглежда, утвърждава, дава препоръки по отчетите и докладите на отделните органи на организацията;избира непостоянните членове на Съвета за сигурност и ИКОСОС /Икономическия и социален съвет/.

Съветът за попечителство, Общото събрание и Съветът за сигурност съвместно избират съдиите в Международния съд, назначават генералния секретар на ООН и приемат нови членове, утвърждават бюджета и контролират финансовата дейност.

Всяка страна-членка има 1 глас. Решенията на Общото събрание по важни въпроси (например: препоръки за поддържане на международния мир и сигурност, нови членове на Съвета за сигурност, ИКОСОС, спиране на права и привилегии на страна членка, изключване на страна по бюджетни въпроси и други) се взимат с мнозинство от 2/3 от присъстващите. По всички останали въпроси се гласува с обикновено мнозинство от присъстващите и гласуващите членове.

Всички годишни редовни сесии продължават около 3 месеца. Откриват се в 3-тия вторник на септември. В началото на всяка сесия Общото събрание избира председател за ръководене на сесията и 21 заместник-председатели и представители на 7-те основни комитета на Общото събрание въз основа на географско представителство.

Провеждат се в Ню Йорк, но може и на друго място, ако страните-членки вземат съответно решение. Общото събрание провежда и специални сесии, свиквани от Съвета за сигурност или от мнозинството на страните-членки. Свикват се по всяко време на годината, след като изминат 15 дни и след като генералният секретар е получил предложение от Съвета за сигурност или мнозинството членове.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия