Космическият апарат Луна 21

2012-01-08 23:17:00
Космическият апарат  Луна 21

Космическият апарат Луна 21 е изстрелян  на 8 януари 1973 година от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната.  Апаратът осъществява кацане на повърхността на Луната и доставя Луноход 2, дистанционно управляем апарат способен да се придвижва самостоятелно.

Основните цели на мисията са заснемане на лунната повърхност, изследване на осветеността и възможността за осъществяване на астрономически наблюдения, установяване на точното разстояние между Луната и Земята посредством огледало отразяващо лазерен лъч идващ от Земята, както и изследване на повърхностното магнитно поле и свойства на лунната почва.

Апаратът е ускорен към Луната от околоземна паркова орбита. На 12 януари 1973 година  апаратът влиза в 90 × 100 км окололунна орбита с инклинация от 60°. На 13 и 14 януари периселенъте сведен до 16  км. На 15 януари се задействат двигателите за спускане и  апаратът осъществява меко кацане в кратера Ле Мониер. След около 3 часа апаратът Луноход 2 слиза от основната конструкция на повърхността и провежда самостоятелни изследвания в продължение на следващите 146 земни дни.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия