Видният български възрожденец и просветител, Стефан Захариев, е  ръководител на църковно-националното движение на българите в Пазарджик.

Стефан Захариев е роден  в Пазарджик  през 1810 година. Той се занимава  с търговия, издирва средновековни ръкописи, старинни монети  и антики. Като османски финансов служител около 1840 г. и като наместник на пловдивския митрополит в родния си град през 50-те години на XIX в. , Захариев често обикаля из околните села и постепенно у него се заражда идеята да състави описание на земите, заключени между Западните Родопи и южните склонове на Средна гора. Като постоянен член на българското църковно-училищно настоятелство в града,  Стефан Захариев организира прогонването на гръцките духовници от най-голямата църква в Пазарджик - "Св. Богородица" и  активно сътрудничи на редица вестници с дописки по хода на църковните борби в града си и води оживена кореспонденция с редица изтъкнати български възрожденци, като  Сотян Чомаков, Найден Геров, Йоаким Грев, Драган Цанков, както и със Стефан Веркович

През 1870 г. със съдействието на Христо Г. Данов във Виена е публикувано неговото най-значимо съчинение "Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза". В тази книга той между другото помества и текста на т. нар. Летописен разказ за помохамеданчване на чепинските българи от поп Методий Драгинов, чиято автентичност се оспорва от редица съвременни историци. Съвременниците обаче посрещат книгата на Захариев с интерес и възторг. Ласкава рецензия за нея написва младият Константин Иречек, който препоръчва това произведение "на всеки, който се интересува от Илирийския полуостров" и изразява надежда, че трудът на Захариев "ще има и други следовници сред българите".

След смъртта на Захариев на 13 април 1871 година,  по-голямата част от неговия архив е изгубена по време на освободителната Руско-турска война, а част от събраните от него славянски ръкописи са отнесени от руския изследовател Полихроний Сирку в Санкт-Петербург, където днес се съхраняват в сбирката на Ръкописния отдел при Библиотеката на Руската академия на науките.

Портрет на Стефан Захариев от известния български художник Станислав Доспевски се пази в портретната сбирка на Националната художествена галерия в София.

Автор: Тони