Иван Гологанов - участник в църковно-националните борби на българите

2012-01-06 12:19:00
Иван Гологанов - участник в църковно-националните борби на българите

Изтъкнатият български възрожденски деец и  фолклорист, Иван Гологанов,  е участник в църковно-националите борби на българите в Македония.

Гологанов е роден през 1839 година в село Търлис /дн. Гърция/,  в семейството на свещеник.  Учи в гръцкото  училище в родното си село, а през 1853 година продължава образованието си в село Просечен, Драмско. От  1855 година той учи в централното гръцко училище в село Алистрат, Серско.

По-късно Гологанов учителства в село Търлис, където въвежда изучаването на български език. През1860 година той открива новобългарско училище в село Крушево - първото в Демирхисарската кааза, където учителства  от 1862 година.  В периода 1865-67 година Гологанов е  писар и учител в манастира „Свети Йоан Предтеча“, край град Сяр, където игумен е чичо му Теодосий Гологанов.

Иван Гологанов участва активно в борбите за църковно-национална независимост на българите в Източна Македония, за което е преследван и затварян от османските власти и патриаршеското духовенство.

През 1865 година чрез брат си Теодосий, Иван Гологанов  се запознава със Стефан Веркович и става най-ревностният му сътрудник. Започва да събира и записва народни умотворения, които му предоставя. Предава му и описания на няколко каази. По внушение на Веркович, Гологанов се заселва в село Крушево и с негова материална помощ разкрива бакалница. Наред с търговската си дейност,  той продължава да събира фолклорни материали и активно да участва в църковното движение.

По време на Руско-турската война  Гологанов е арестуван и затворен. На 20 май 1878 година от името на Демирхисарската българска община той подписва Мемоара до Великите сили с искане за прилагане на Санстефанския договор и неоткъсване на Македония от новосъздадената българска държава.

В периода 1878-1888 година Гологанов  отново е учител в село Търлис, а от 1889 г.  - в село Крушево. До 1891 година е в постоянна връзка с Веркович и  въз основа на предоставените от  него фолклорни материали, той  издава два тома от сборника „Веда Словена“, който предизвиква дискусия в научните среди относно автентичността на съдържанието си.

Иван Гологанов умира през 1895 година в село Крушево /дн. Гърция/.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия