Александра Адлер - невролог, дъщеря на Алфред Адлер

2012-01-04 16:26:00
Александра Адлер - невролог, дъщеря на Алфред Адлер

Дъщерята на психоаналитика Алфред Адлер, Александра Адлер, е невролог.   Тя е родена във Виена на 24  септември 1901 година. Следвайки стъпките на баща си получава медицинска степен през 1926 от Виенския университе, а  после специализира психиатария, като завършва стажа си в невропсихиатричната клиника на университета.

Александра Адлер е  една от първите жени практикувала неврология в собствената си страна, както и в САЩ. Тя се премества в САЩ през 1935 г. поради нацисткия режим в родината си. Там работи в Харвардското медицинско училище. От 1944 г.  е гостуващ професор в университета Дюк, а от 1946 г.  има частна практика в Северна Каролина.

Като психотерапевт Александра е един от водещите систематизатори и интепретатори на работата на баща си, която тя излага за пръв път във ‘Вестник на индивидуалната писихология’ със статия от 1929 г. върху "техниката на даване на съвети за обучение на деца" и от 1935 г.  със статия засягаща "граничните състояния между неврозите и психозите."

Александра Адлер също допринася и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Тя, заедно с харвардския неврохирург Трейси Джаксън Путнам,  извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена диагностицирана с множествена склероза.

Адлер умира  в Абърдийн, Шотландия, на 4 януари 2001 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия