Никола Сукнаров - български политик, член на Либералната партия

2012-01-04 16:20:00
Никола Сукнаров - български политик, член на Либералната партия

Българският юрист и политик Никола Сукнаров е активен участник в Либералната партия. Той е  бил  председател на народното събрание, кмет на София и министър на вътрешните работи.  След оттеглянето си от политическия живот,  Сукнаров е съдия във Върховния касационен съд.

Никола Сукнаров е роден в Сищов на 4 януари 1849 година. Завършва гимназия, след което  учи право в Белград. През 1875-1877 година той е учител в Разград, а  по време на Руско-турската война сътрудничи на руските войски. По време на Временното руско управление Сукнаров е съдия в Свищов, Русе и Варна, а през 1879 година е председател на Окръжния съд в София.

През следващите няколко години той активно се включва в дейността на Либералната партия и работи като адвокат в София. В края на 1880 г.  Сукнаров за кратко е председател на II-рото Обикновено Народно събрание, през 1883 година става кмет на София, а от 1884 до 1885 година е зам. председател на IV-тото Обикновено Народно събрание.

През 1885 година Сукнаров  става министър на вътрешните работи в правителството на Петко Каравелов, но малко по-късно влиза в конфликт с министър-председателя и подава оставка. През 1888 г. той става член на Върховния касационен съд и остава на този пост до смъртта си.

Сукнаров умира в София на 22 октомври 1894 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия