Хуан Кабрильо - първият европеец достигнал днешна Калифорния

2012-01-03 14:04:00
Хуан Кабрильо - първият европеец  достигнал днешна  Калифорния

Португалският мореплавател, изследовател и пътешественик, Хуан Кабрильо,  е първият европеец, който достига брега на днешна Калифорния.

За по-ранните години на  живота му се знае много малко, освен че е роден през 1499 година. По поръчка на испанската корона, на 27 юни 1542 година Хуан Кабрильо, заедно с щурмана Бартоломеу Ферело (Ферер) с два кораба се отправя на океанско пътешествие,  за да проучи възможностите за търговия, търсене на проток между Тихия и Атлантическия океан и нови райони, богати на благородни метали.

Той тръгва от град Навидад (днешно Акапулко в Мексико) с кораба „Сан Салвадор“ и открива около 1600 км от западния бряг на Северна Америка от п-ов Калифорния.  Открива залива Магдалена,  остров Седрос и залива Сан Кинтин.  На 28 септември 1542 година Кабрильо акостира на брега на днешно Сан Диего и го нарича Сан Мигел. На това място в Пойнт Лома, Сан Диего, днес се издига негов паметник.

Плаването на север продължава и така се открива остров Санта Каталина, остров Сан Клементе, островите Санта Крус, Санта Роса и Сан Мигел и протока Санта Барбара, северно от тях. На север, на 16 ноември,  Кабрильо открива залива Дрейк, а по-на юг - залива Монтерей.

На 23 ноември 1542 г. испанците се завръщат на остров Сан Мигел, където се подготвят за зимуване. Новата 1543 година започва печално за испанците. Кабрильо умира на 3 януари 1543, като причината за смъртта му е нараняване на скала, от което се образува гангрена. Тялото му е изгорено и не се знае къде точно е погребан. Преди да почине,  Кабрильо назначава за ръководител на експедицията Бартоломеу Ферело, като му заповядва през пролетта да продължи изследването на крайбрежието на север.

Изпълнявайки предсмъртната воля на своя командир, Ферело вдига котва на 19 януари, но цял месец се бори с ветровете в протока Санта Барбара. На 28 февруари достига до устието на река Кламат. По на север испанците не успяват да се придвижат поради развилнялата се буря,  поемат обратно и на 14 април 1543 двата кораба благополучно се завръщат в Навидад.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия