Щерьо Михайлов - деец на българското национално-освободително движение

2011-12-27 22:15:00
Щерьо Михайлов - деец на българското национално-освободително движение

Поборник-опълченецът Щерьо Михайлов Цигудески, известен на Щерьо Влаха е деец на българското национално-освободително движение в Македония.

Щерьо Михайлов е роден в град Дебър /днес в пределите на Македония/ през 1856 година.  Той е един от организаторите на подготвяното въстание в Разлог  през 1876 година.

Щерьо е доброволец  в избухналата по-късно през същата година Сръбско-турска война. През 1877 година  той влиза като доброволец в 4-та  дружина на 4-та  рота на Българското опълчение и се сражава в Руско-турската война. За проявена храброст е произведен във военно звание унтерофицер и е награден с ‘Георгиевски кръст’.

След Берлинския договор, оставил Македония в Османската империя, по време нa Кресненско-Разложкото въстание, Михайлов е войвода на сборната чета в село Долно Драглище, като се проявява в сраженията.

През 1885 година Шерьо Михайлов е доброволец в Сръбско-българската война, в която получава орден ‘За храброст’. След войната се установява в село Рила и подпомага четите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Умира в Рила на 27 декември 1911 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия