Самюел дьо Шамплейн - първооткривтел на Канада

2011-12-26 00:15:00
Самюел дьо  Шамплейн - първооткривтел на Канада

Френският моряк, Самюел дьо Шамплейн, е пътешественик и колонизатор на Канада. 

Шамплйен е роден  през 1567 година в Бруаж, Франция. По време на Религиозните войни във той се сражава на страната на хугенотите под знамената на Анри Наварски. През 1598  година Шамплейн преминава на служба в Испания, посещава Централна Америка и пръв предлага идеята за построяване на плавателен канал на Панамския провлак.

След завръщането си във Франция през 1601 година, Шамплейн е назначен за кралски географ и в това си качество през 1603 г.  е изпратен като водач на експедиция в Канада.  От 1603 г. до смъртта  на Шамплейн през 1635 г., големите открития на изток и в центъра на североамериканския континент, хода на завоюването и колонизирането на Канада, са тясно свързани с неговото име, който от агент на монополна търговска компания за ценни кожи,  става генерал-губернатор на Нова Франция.

През 1603 г.  Шамплейн прави предварително разузнаване на Нова Франция. На 2 юли влиза в устието на река Сейнт Лорънс и се изкачва по нея и по притока й - ̀ река Сагеней.  Страната му изглежда годна за европейска колонизация и след като се връща във Франция, той докладва за това лично на Анри IV.

През 1604 г. Шамплейн  изследва Акадия , остров Кейп Бретон и залива Фънди. Възстановява старото европейско селище Порт Роял, където остава да зимува с 80 човека. Поради неправилното хранене голяма част от колонистите заболяват и измират от скорбут.

От 1605 до 1607 г. Шамплейн изследва източното крайбрежие на Северна Америка от залива Фънди на югозапад до залива Кейп Код включително. В залива Масачузетс той  открива два отлични по-малки залива Бостънски и Плимутски. На юг от п-ов Кейп Код през 1606 г. Шамплейн  открива остров Нантакет, протока Нантакет и остров Мартас Винярд.  

Шамплейн основава в Порт Ройал независимо френско селище, жителите на което започват да се занимават с градинарство, лов и риболов.

На 3 юли 1608 г. той  основава град Квебек и провежда първото зимуване в него, което преминава изключително благоприятно, поради поддържането на много добри отношения с местните индиански племена. През 1609 г., ползвайки услугите на индианските племена монтана, алгонкини и хюрони и само с двама европейци, Шамплейн открива река Ришельо и по нея се изкачва до езерото Шамплейн /открито от него/. На запад от езерото открива планината Адирондак, а на изток от него Грийн Маунтинс.  Шамплейн съставя карта и описание на езерото и съседните му райони.

Зимата на 1609-1610 г. Шамплейн прекарва във Франция в търсене на поддръжка за колонията от страна да кралския двор и френските търговци. През 1612  г. той е назначен за комендант на новата френска територия Нова Франция. През 1615 г. , заедно с Етиен Брюле, той се изкачва по река Отава /открита вторично от него) до десния ѝ приток река Матава (открита от него) и открива езерото Ниписинг.  От там продължава на югоизток и между езерата Хюрън и Онтарио открива езерото Симко.

Шамплейн доказва, че река Сейнт Лорънс  изтича от езерото Онтарио.  На югоизток от езерото открива езерото Онайда и изтичащата от него река Осуиго, вливаща се в Онтарио. След схватка с местните индиански племена, Шамплейн  е сериозно ранен и цялата зима на 1615-1616 г. той  прекарва в лагера на хюроните и през пролетта се завръща в Квебек.
През 1627 г. той  е назначен за губернатор на Нова Франция, но през следващата година Квебек е блокиран от английски кораби и Шамплейн е принуден да капитулира.

Шамплейн умира на Коледа през  1635 г.  Той е известен със своя несекващ дух на изследовател, колонизатор и дълбоко вярващ човек. И англоезичните, и франкоезичните канадци го считат за първооткривател на родината им.

Неговото име носят град и канал в САЩ и езеро на границата между Канада и САЩ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия